tirsdag den 12. november 2013

Bollesuppe og and

Søndag aften var som bekendt Mortens Aften, opkaldt efter Morten Bisp. Han ville oprindeligt slet ikke være biskop, og gemte sig derfor i gåsestien. Men gæssene begyndte at gække, og han blev opdaget. Han skulle derfor have lavet et dekret om at man d. 11/11 skulle slagte og spise gæs, som straf til de irriterende gæs.
I Danmark har vi spist mortensgås siden middelalderen, men i dag er den byttet ud med and, da den både er mindre og billigere.

Sådan en fik jeg også søndag aften - min kære mor havde kokkereret. Men efter det dejlige måltid, og alt kødet var spist, ville hun smide andeskroget ud. Jeg protesterede højlydt, og endte med at få skroget i en pose.
Jeg var helt sikker på, at der måtte kunne koges en skøn fond på skroget, og det endte faktisk ud i en dejlig, klassisk klar "bollesuppe" med grøntsager og hjemmelavede kødboller af kylling.


Fond:
Denne type fond passer godt til en klar suppe, hvor der skal tilsættes grøntsager senere hen.

Der skal bruges:
1 skrog af and (eller kylling for den sags skyld. Også stegeben/kraftben kan bruges til fond, evt. sammen med et stykke kød.)
1 suppevisk (f.eks. en håndfuld persille, en håndfuld selleritoppe og en håndfuld porretoppe)
2 laurbærblade
vand

Bind suppevisken sammen, og put i gryden med skroget. Hæld vand ved, så det kun lige dækker skroget.
Lad det stå og koge en times tid, og gerne længere.
Si suppen fra, og den er nu klar til brug.

Til en fond med mere kompleks smag, kan suppeurter tilsættes, f.eks. knoldselleri, persillerødder, løg og pastinakker.
Også timiankviste, løvstikke eller andre krydderurter er gode smagsgivere.

Fonden kan nemt fryses til senere brug, eller omsættes til suppe med det samme.



"Bollesuppe"
... også kaldet klar suppe eller hønse/oksekødssuppe var en favorit i min barndom, Dejlig salt, og med sjove små kødboller i. Grøntsagerne i suppen er primært rodfrugter, som ikke hører ind under en striks LCHF-diæt, men jeg vælger alligevel at spise dem en gang imellem.

Der skal bruges:
2 liter fond
4 gulerødder
3 pastinakker
2 persillerødder
2 porrer

Rens og skyld grøntsagerne, og skær ud i små stykker - så skal det ikke koge så længe. Vær især omhyggelig med porrerne, der gemmer sig tit jord imellem lagene.
Lad grøntsagerne koge i fonden i 20-30 minutter, eller indtil grøntsagerne er møre. Smag til med salt og peber.

Små kødboller til suppe
Som sagt hører der kødboller til sådan en suppe, deraf navnet jo. Mange vil sige at melboller også hører til, jeg har aldrig kunnet lide dem, og de er jo heller ikke ligefrem LCHF-venlige.
Disse kødboller er lavet af kylling, men kan sagtens laves af almindelig hakket svine- og kalvekød.


Der skal bruges:
400 g hakket kyllingekød
1 stort æg
1 fintrevet løg
1 tsk loppefrøskaller
salt og peber

Bland alle ingredienser sammen, og lad farsen stå og samle sig i 5-10 minutter. I mellemtiden koges vand med salt i en bredbundet gryde. Når vandet koger, skal der skrues ned. Form små boller med en teske, og sænk dem forsigtigt i vandet. Bollerne skal have ca. 4-6 minutter, alt afhængig af størrelsen. Bollerne må kun koges i et lag. Tag bollerne op med en hulske, og stil dem til side.
Varm dem i den færdige suppe.

Bollerne kan fint fryses.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar